17 Temmuz 2009 Cuma

İlk maçın ardından...


Sezonun ilk resmi maçı, 1-1' lik beraberlikle geride kaldı. Galatasaray, genç ağırlıklı kadrosuyla Kazakistan' da sahne alırken, Rijkaard' ın yerleştirmeye çalıştığı sisteme henüz futbolcuların çoğunun hazır olmadığı gözlendi. Önde basan ve sert oynayan rakip karşısında Galatasaray zaman zaman yılgınlık gösterirken, ikinci yarıda tek pozisyonda Arda ve Baros altın değerinde bir golle Ali Sami Yen' e takımlarının avantajlı dönmesini sağladı. Bu gol çok önemliydi. Belki çoğu kişi için kötü giden bir maçın tesellisi, tur ümidinin devamı niteliğini taşısa da, Baros' un golü Rijkaard' ın sistemi için biraz daha zaman verdi.
Yakında lig başlıyor, aksilik olmazsa Avrupa ve kupada da top koşturacak sarı kırmızılı kadro. Oynanacak sistemde ileri uçta golcüler hazır gibi: Kewell sol tarafta, Baros ortada, Keita sağ tarafta hücuma çıkacak ve gol arayacak. Dünkü maç gösterdi ki, ileri uç için gereken derinlik oluşturulmalı, ya Baros ayarında genç bir isim alınmalı ya da Nonda küstürülmeyip takımda tutulmalı, morali yükseltilmeli.
Orta saha ve defans dağınık görünüyor. Yapıcı ve pres yapan oyuncu aranıyor. Ayhan zamanla formunu bulursa bu sıkıntı bir nebze çözülebilir ancak yanındaki isim de en az onun kadar ısıran, iki yönlü oynayabilen bir isim olmalı. Bu yüzden de Linderoth ilk 11' e alıştırılmalı, özellikler İsveçli ön liberoda mevcut. Eğer sabır gösterilirse, Ayhan ile savaşan bir orta saha oluşturabilir. Önlerinde yer alacak Arda' nın alternatifi Aydın gibi gözükse de, Emre Çolak daha hevesli bir hava yakaladı.
Defans en başta gelen sorun... Hızlı hücumculara karşı sıkıntı yaşayabilir. Bu yüzden aynı tip stoperler Servet ve Gökhan' dan birinin yanına onlara nazaran kısa ama daha süratli bir isim monte edilmeli. Sağ bekteki sıkıntı Uğur Uçar, sol bekteki sıkıntı Hakan Balta' nın dönüşüyle zamanla unutulacaktır. Yine de takım içinden ya da takviyeyle bu bölgelerden birine bir futbolcu gelmesi iyi olur.
Geniş açıdan bakıldığında, Galatasaray Kadrosu ve Rijkaard, birbirlerini tanımaya çalışan ve aynı evde yaşayan iki yabancıya benziyor. Eğer birbirlerine kulak verir ve sabır gösterirse ikisi de kazançlı çıkar. Elbette taraftarlar da sabrını koruyup desteğini sürdürmeli...
Son olarak, Galatasaray' ın Ali Sami Yen' de daha çok as futbolcuyla daha disiplinli oynayarak kazanacağını tahmin ediyorum. İkinci bir Tromsö' ye gerek olmadığını onlar da biliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder